Alltid när jag bakar bröd, så går jag aldrig efter något recept utan jag provar mig fram hela tiden. Nu har jag kommit fram till ett som nästan alltid funkar. Igår när jag bakade bröd så provade jag att ha i lite dinkelmjöl och linfrön. Istället för smör så tog jag olivolja, men jag tror att jag går tillbaka till smör då brödet känns torrare med olja.
Ekologiskt dinkelbröd med linfrön
3 dl vatten
3 dl röd mjölk
50 gram jäst (röd eller blå spelar ingen roll, men jag använder blå)
1 dl linfrön
0,5 dl sirap
8 dl vetemjöl
4 dl dinkelmjöl
100 gram smält smör
Jag använder ekologiska ingredienser, men det är upp till er vad ni vill använda!
Jag använder ekologiska ingredienser, men det är upp till er vad ni vill använda!
Gör så här:
Sätt på ugnen på 200-225 grader
Värm vatten och mjölk till ljummen temperatur och rör ner med jästen som du först smular i en bunke
Häll i mjölet en deciliter åt gången så märker du om du behöver mer eller mindre mjöl än det som står i receptet! Ibland kanske det behövs nån deciliter mer
Smör, linfrön och sirap kan blandas ner samtidigt
Använd bakmaskin om du har det, men jag rör och knådar alltid för hand
Spar lite mjöl till utbakningen
Låt degen jäsa i ungefär 45 minuter
Forma till bullar, tekakor eller kom på något eget
Låt de färdigformade bröden jäsa några minuter innan de stoppas i ugnen
Brödet bakas i ungen i ungefär 20 minuter, men håll koll med en sticka
Är det något jag glömt, eller ni undrar över så fråga!
KRAM
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Lämna gärna en åsikt, en fråga eller en fin kommentar!